> By Pinja: Jouluaatto ja sen perinteet meillä
.
.

torstai 25. joulukuuta 2014

Jouluaatto ja sen perinteet meillä

b2b1b6b9b10b4b3b7b5b11b8
Moi!

Ajattelin tänään pelkän normaalin postauksen sijaan näiden joulu- ja asukuvien lisäksi kertoa hieman siitä, miltä meidän perheen joulu yleensä näyttää. Lupasin toteuttaa joululahjapostauksen, joten luultavimmin seuraava postaus on sitten omistettu pelkille joululahjoille. Mutta nyt siihen jouluaattoon!


Aamulla äiti herää ajoissa tekemään viimeisimpiä siivouksia ja leipomuksia. Heräillään kaikki omiin aikoihin, mutta yleensä viimeistään puoli 10 jälkeen kaikki on hereillä. Tykätään siskon kanssa katsoa Joulupukin kuumaa linjaa, onhan siitä tullut kiva perinne! Sitten myös Lumiukko tuo aina kivaa tunnelmaa ja siitä tajuaa viimeistään, että nyt on jouluaatto.

Klo 12/13 aikoihin meille tulee vieraita. Vakivieraina meillä aina jouluaattona on isoäiti ja pappa, ja niiden lisäksi yleensä vierailee myös serkut + serkun tyttöystävä. Syödään sitten koko porukalla joulupuuroa ja muuta pientä, esim. kinkkua, juustoja ja jotain jälkkäriä (tänä vuonna juustokakkua). Jutustellaan ja syödään siinä pari/kolme tuntia.

Kun vieraat ovat lähteneet, lämmitetään joulusauna. Saunassa me ollaan ehkä siinä klo 16 aikoihin. Meillä on yleensä sellanen tunnelmallinen valaistus siellä, eli ollaan esim. kynttilänvalossa eikä siinä normaalissa saunavalaistuksessa. Meillä on usein myös havunoksia tuomassa kivaa tuoksua sinne saunaan. 

Saunan jälkeen on pikkuhiljaa aika alkaa valmistaa illan pääruokaa eli jouluateriaa! Mä ja Joanna ei kyllä siinä asiassa yleensä auteta, annetaan äidin ja isän hoitaa se puoli. Kattellaan Joannan kanssa telkkaria tai vaan chillaillaan normaalisti. Ruoka on valmista siinä sitten ehkä klo 17/18.

Meidän joulupöytä on aina tosi täynnä. Tosta kuvasta puuttuu ruokia, eli pöytä ei oo ihan noin tyhjä mitä kuva antaa ymmärtää. Eilen meillä oli laatikoita, rosollia, erilaisia vihanneksia, erilaisia kaloja, kinkkua, lihahyytelöä, limppua, juustoja, salaatteja ja jotain muita pieniä ruokia mitä en nyt tarkalleen muista. Mutta perinteisesti joka jouluna on tietysti ne perus jouluruoat ja jotain pieniä extralisukkeita.

Kun pöytä on siivottu ja ollaan asettauduttu aloillemme, voidaan alkaa jakaan lahjoja. Tässä vaiheessa kello on ehkä jotain 18-19 luokkaa. Pienempänä meille tuli joulupukki, mutta nyt me ei taideta enää tarvita sitä jakaan lahjoja kun voidaan jakaa ne keskenämme. Meidän perheessä on aina ostettu aika paljon lahjoja, varsinkin pienenä saatiin mun mielestä tosi paljon kaikkea. Ja vaikka nyttenkin äiti sanoi ettei sillä oo varaa ostaa kun jotain ihan pientä, niin kyllä mä loppujen lopuksi sain aika paljon lahjoja kuitenkin.

Loppuilta meneekin sitten siinä, että availlaan niitä lahjoja ja ihmetellään niitä yhdessä. Joku joulu me taidettiin laulaa joulukaraokea, mutta se ei ole mikään perinne meillä. Telkkarista laitetaan joku kiva joulukonsertti, niitä on kiva aina kuunnella. Joulukonsertin jälkeen telkkarista saattaa tulla esim joku leffa jota voi katsoa, tai sitten testaillaan uusia lahjoja (esim. viime vuonna sain puhelimen, niin loppuilta meni sen kanssa). Tänä jouluna en toivonut oikeastaan mitään, joten sain mukavia pieniä yllätyksiä lahjaksi!


Mutta tällänen on meidän jouluaaton kulku. Perinteisesti tapaninpäivänä mennään syömään, joko isovanhemmille tai mummille. Tänä jouluna mennään mummille, ja uutena vuotena luultavimmin isovanhemmille. Meidän jouluun kuuluu siis vierailut meillä ja isovanhemmilla, mitenkäs teillä muilla?

Toivottavasti kaikilla oli kiva joulu! Ja jos syystä tai toisesta ei ollut, niin asian voi korjata vaikka viettämällä oman uuden joulun joululomalla! :)
2 kommenttia:

  1. Ihana postaus, Ihanan selkeä ja mukavaa tekstiä lukea :)!!

    Ja vieläkin (taas) oot niin hyvä laulamaan <3 !! Hyvää loppuvuotta!

    <3:Tarski // http://tarskirakastaa.blogspot.fi/

    VastaaPoista